Nyheter

 • 22 november, 2018 Piren² Nominerad till ”årets bästa byggnad”

  Per och Alma Olssons fond har nominerat Piren² till årets bästa byggnad.

   

  Alla nominerade

  Mer om projektet

   

 • 15 oktober, 2018 Jobba hos oss?

  Vi söker engagerade öppna arkitekter och ingenjörer med några års erfarenhet och Revit kunnande. Maila ansökan med CV och portfolio till karlaxel@kub-arkitekter.se

  Arkitektur ur samarbeten med högt i tak.

   

  Arbetsglädje som varat i över 50 år

  Arkitektkontoret som inspirerar studenterna

   

 • 12 juni, 2018 Strömshuset

  För att attrahera en ny hyresgäst i den gamla kontorslokalen i Strömshuset i Göteborg, tog Vasakronan och KUB Arkitekter fram en ny gestaltning. Trots att den nya hyresgästen var okänd, kunde de två aktörerna, i ett nära samarbete, skapa en välanpassad lösning.
  – Vi är experter på våra kunders behov och valde därför ut en partner som varit mycket lyhörd och som tillsammans med oss, gestaltade ett nytt liv i lokalen, säger Eva Jakobsson, Fastighetschef på Vasakronan Göteborg.

  KUB Arkitekter såg stor potential i kontorslokalen i det anrika Strömshuset. Genom att föreslå ett nytt koncept för Vasakronan kunde de utveckla lokalen och skapa ett utrymme för ett företag som både vill värna om sina medarbetare och samtidigt välkomna sina kunder.
  – I princip skall det bara vara att sätta upp sin logotyp i den nya lokalen och ändå skulle allt vara unikt för den nya hyresgästen. Ofta ser inte hyresgästen lokalens fulla potential. Därför räcker det inte att bara att erbjuda ett tomt vitt skal. Vi vill erbjuda en nästintill färdig lösning där man tagit hand om detaljer, arbetat med en flexibel planlösning, skapat en originell attraktiv identitet som synliggör lokalens fulla potential. Det ställdes höga krav på vår kreativitet eftersom vi inte visste vem slutkunden var, men tack vare förtroendet från Vasakronan lyckades vi skapa en lokal som attraherade hyresgästen. Vi tror att detta är ett arbetssätt som kommer bli allt vanligare mellan fastighetsägare och arkitekter och som kommer att eftersökas av hyresgäster, säger Ulf Linder på KUB Arkitekter.

  Kaxigt resultat med lång livslängd
  Vasakronan är Sveriges största fastighetsbolag med lång erfarenhet och stor kunskap om vad kunderna vill ha när de letar efter kontorslösningar. Därför gör man ibland förtida lokalanpassningar. De baseras på en noggrann analys och anpassning mot potentiella kunder. I ett nära samarbete med KUB Arkitekter togs ramverket för teknik, lokalutformning och färgsättning fram.
  – Tillsammans har vi följts åt genom processen, som tidvis varit komplex. Dels eftersom byggnationen skedde i innerstaden men också för att lokalen ska leva en lång tid. Resultatet blev ett kaxigt kontor som kommer att kunna leva länge. KUB Arkitekter har varit lyhörda inför briefen de fått av oss. Det är viktigt att arkitekten är med på snabba förändringar och det upplever vi att de har de varit. Vi har lång erfarenhet av branschen och är bekväma med vår egen kompetens. Vi har dessutom arbetat med KUB tidigare. Tillsammans kunde vi skapa en optimal lösning för vår nya kund, säger Eva Jakobsson på Vasakronan, Göteborg.

  Resultatet ledde till att Vasakronan snabbt efter färdigställande hyrde ut lokalen. Den förtida lokalanpassningen i Strömshuset är ett av flera goda exempel på hur viktigt det är att våga visualisera och genomföra en ombyggnad med höga krav på gestaltning trots att kundens identitet är okänd.

 • 3 april, 2018 KUB välkomnar Amanda och Margareta

  KUB växer med två nya medarbetare:

  Amanda Paulsson är nyutexaminerad arkitekt från LTH. Hon har tidigare gjort praktik på KUB och vi är mycket glada att hon valt att komma tillbaka efter studierna.

  Margareta Jonsson är arkitekt SAR/MSA och tillgänglighetssakkunnig. Maggan driver sedan 1995 företaget Ritbyrån och har ett kompletterande år inredningsarkitektur i sin examen.

  Ni är mycket välkomna!

   

 • 26 mars, 2018 Arbetsglädje i över 50 år

  Lars-Bertil Andreasson har varit yrkesverksam som byggnadsingenjör i över 50 år och han har jobbat på KUB Arkitekter de senaste 15 åren. Han utbildade sig till byggnadsingenjör på Göteborgs Stads Tekniska Skola och som 20-åring kom han i kontakt med branschen för första gången. Idag är han 71 år och har gått i pension inte mindre än tre gånger.

  År 2003 började Lars-Bertil Andreasson arbeta på KUB Arkitekter. Han har under sina 15 år på KUB fått vara med på en företagsresa där kontoret har växt från sex medarbetare till närmare 30 stycken. Under årens lopp har han arbetat med otaliga projekt både i Göteborg och runt om i Sverige. Tillsammans med sina kollegor har han skapat många fina minnen. Uppbyggnadsfasen av företaget var en spännande tid. Om hösten brukade kontoret åka på studieresor till bland annat Berlin, Holland, Österrike, New York, Madrid och Bilbao.

  – På resorna umgicks vi och hämtade inspiration till våra kommande projekt hemma i Göteborg. Jag minns också särskilt väl när vi vann Kasper Sahlin-priset för arkitekturen av Ryaverkets skivfilterbyggnad i Göteborg reningsverk 2010, säger Lars-Bertil Andreasson.

  Den sociala gemenskapen på kontoret är något som Lars-Bertil har uppskattat under årens lopp. KUB Arkitekter är ett kontor med högt i tak och en öppen dialog där man arbetar nära varandra i projekten. Att ha nära kollegor att jobba tillsammans med är enligt Lars-Bertil en viktig förutsättning för att utvecklas som person och på det professionella planet.

  – Att jag har trivts så bra under åren är mycket tack vare den fungerande ledningen med Karl-Axel Johannesson i spetsen. Varje måndag går vi igenom våra pågående arbeten och dricker kaffe tillsammans. Tack vare det har vi kommit varandra nära vilket vi också gör i de olika projekten eftersom vi jobbar mycket intensivt och tätt tillsammans, säger Lars-Bertil Andreasson.

  Motivationen som aldrig tryter

  Lars-Bertil intresserar sig mycket för detaljer. Samtidigt menar han att KUBs yrkesbredd och variation av projekt är något som har bidragit till att han stannat så länge på företaget.

  – Jag har alltid tyckt om att rita detaljer både invändigt och utvändigt. Den typen av jobb gör att man kan se helheten på huset man arbetar med. Att vi sedan blir tilldelade olika typer av projekt, både stora och små har gjort att vi alltid har något nytt på vårt bord. Det är viktigt med variation för att hålla motivationen uppe, säger Lars-Bertil Andreasson.

  Och motivationen saknas inte hos Lars-Bertil som nu är 71 år. Förutom att han har cyklat cirka två mil tur och retur mellan hemmet och kontoret i över 15 års tid så har han försökt att trappa ner arbetet och gå i pension inte mindre än tre gånger under de sex senaste åren.

  – Jag trappade ner arbetet till tre dagar i veckan när jag var 65 år. Efter det har jag tänkt att gå i pension två gånger till. Min avtackning fick jag när jag hade fyllt 67 år. Det var en storslagen, minnesrik fest på Bröttöfyr i Göteborgs skärgård, dock mitt under ett pågående projekt så då kunde jag ju inte sluta.

   Nu är det dock dags för Lars-Bertil att göra annat. Han ser fram emot att njuta av pensionens dagar, trots att han redan saknar sina kollegor.

  – Jag saknar arbetskamraterna och mina cykelturer till jobbet. Det var min egen tid att samla kraft och rensa huvudet innan jobbet varje morgon. Men nu har jag tid att åka och se på allt vi designat genom åren, det är en mäktig känsla, avslutar Lars-Bertil Andreasson.

  Länk till artikel i Svensk Byggtidning

 • 8 mars, 2018 PRAKTIK PÅ KUB

  Amanda Paulsson och Adnan Fazlinovic är två arkitektstudenter som gjort sin praktik på KUB Arkitekters kontor i Göteborg. Praktikperioden är en viktig brygga mellan studierna och arbetslivet. Den finns till för att studenterna ska få utnyttja sina kunskaper och använda dem i sin rätta kontext för första gången, i form av riktiga projekt.

  – Jag vill motivera andra att göra praktik om de har möjlighet till det. Det var på KUB Arkitekter som jag fick en första inblick i de arbetsområdena som finns på ett arkitektkontor och det känns tryggt inför det kommande arbetslivet, säger Amanda Paulsson, tidigare praktikant på KUB Arkitekter.

   

   KUB Arkitekter arbetar med planering och gestaltning, stadsplanering, husbyggnationer och inredning. Företaget låter praktikanterna delta i produktionsprocesserna i samtliga områden. Här får de möjlighet att leda egna projekt, samt delta i stora arkitekturprojekt för första gången.

  Adnan Fazlinovic gör just nu sin praktikperiod på KUB innan han ska återgå till sina studier vid Chalmers tekniska Högskola i Göteborg. Han har redan en kandidatexamen i arkitektur och teknik och kommer nu att på masternivå studera till arkitekt eller ingenjör, eller så väljer han att ta en dubbel masterexamen.

  – Tiden på KUB har varit otroligt nyttig och inspirerande för mig som har ett par års studier kvar. Jag har fått göra alltifrån mindre skisser och egna presentationer till att vara delaktig i ett inredningsprojekt av en kontorsbyggnad. Jag har också fått möjligheten att vara med i en tävling med KUB där jag i det tidiga skedet ritade upp volymer och 3D-modeller, säger Adnan Fazlinovic, praktikant på KUB Arkitekter.

  KUB Arkitekter har cirka 30 medarbetare på kontoret i Göteborg. Storleken på kontoret lockar universitetsstudenter att vilja komma och göra sin praktik där. Amanda Paulsson studerar arkitektur vid Lunds universitet. Hon menar att valet av ett medelstort kontor kändes som det mest optimala valet för henne att göra sin praktik på. Speciellt då hon ville få chansen att prova på så många arbetsuppgifter som möjligt under praktikperioden.

  – KUB levde verkligen upp till mina förväntningar eftersom det är en gemytlig och familjär stämning på kontoret. Jag har fått skissa på ombyggnader av lokaler, gjort förstudier inför projekt samt breddat min materialkunskap och hittat bra lösningar för exempelvis nyproduktioner av bostäder, säger Amanda Paulsson, tidigare praktikant på KUB Arkitekter.

   

  KUB som framtida arbetsplats

  Efter Amanda Paulssons praktikperiod som varade i ett år återgick hon till universitetet för att avsluta studierna. Som examensarbete har hon gestaltat ett badhus som hon har anpassat till dess natursköna omgivning. Nu har hon dessutom fått ett erbjudande om en anställning från sin förra praktikplats som hon har tackat ja till. Nu ser hon fram emot att ta klivet ut i arbetslivet tillsammans med KUB Arkitekter.

  – Jag är superglad över att få stanna på KUB eftersom jag trivdes så bra under min praktikperiod. Jag älskar att arbeta kreativt och det vet jag att jag kommer att få fortsätta göra där. Jag lockades av deras bredd av projekt och deras formspråk så det ser jag fram emot att få vara en del av i framtiden, avslutar Amanda Paulsson.

 • 13 februari, 2018 Piren², nominerad årets fasad

  KUB arkitekter är stolta och glada över för nomineringen till Årets Fasad av SPEF, branschföreningen för murat och putsat byggande.

  Piren² är tillverkat av prefabricerade tegel/betong sandwichelement där tegelfasaden är en blandning av mörkrött-brunt- iblandat med ljusgula/ljusa nyanser. Teglet har hårdbrända ytor som gör fasaden delvis reflekterande. Dagsljus, släpljus i skymningen och artificiell belysning skapar med reflektion en föränderlig fasad. Tegelfasadens rundade form förtydligas med horisontella bjälklagsband i betong.

  Mycket ansträngning i projekteringen gjordes för att på bästa sätt samordna slutresultatet med tankarna om runda prefab-element, dölja tegelskarvar och dilatationsfogar samt fönsters placering. Detta relaterat mot faktiska problem som en enda tegelmatris med längd 8.1 m, flexibelt kontors c/c om 2.7m samt en varierad fasad med olika storlekar på fönster- och tegelytor.

  Slutresultatet, en prefabricerad, stadig och beständig fasad som står sig över tid, är vi på KUB arkitekter nöjda med.

  Byggherre: Skanska Fastigheter Göteborg AB

  Entreprenör: Skanska Sverige AB

  Fastighetsägare: Platzer Fastigheter AB

  Länk till Årets Fasad

  Länk till Piren²

 • 19 december, 2017 KUB arkitekter nu huvudman i CMB

  – För oss är det viktigt att ha ett utbyte med andra i samhällsbyggnadssektorn och där har CMB en viktig funktion. Lednings- och managementfrågor är viktiga att diskutera och personligen får jag så gott som alltid flera nya uppslag efter att ha gått på någon av CMB:s aktiviteter.

  KUB arkitekter startades av Peje Persson och två kollegor, Håkan Trygged och Karl-Axel Johannesson år 2001. Målet då var att inom fem år vara åtta anställda – en siffra som överträffades med råge.

  – Vi vann tidigt ett antal arkitekttävlingar och fick intressanta projekt som gav ringar på vattnet, berättar Peje. Idag är vi 30 personer och vi arbetar framför allt inom fyra områden: utbildning, bostäder, kontor och industri.

  Prisade

  Det var efter uppdraget Skivfilterbyggnaden, Ryaverket för Gryaab AB, som kontoret fick ett lyft, ett projekt som bland annat år 2010 belönades med Sveriges Arkitekters Kasper Sahlin-pris. Huvuddelen av KUB:s verksamhet bedrivs i Västsverige och några projekt som pågår just nu är Humanisten vid Näckrosdammen och Lindholmens Tekniska Gymnasium.

  Nätverket

  Två områden som Peje tycker är intressanta att utveckla vidare i och med partnerskapet i CMB är BIM och avtal samt effektivitet och produktivitet.

  – Hur vår ofta stressade bransch kan förenkla och förbättra processen inom samhällsbyggnad utan att slita ut medarbetare är en mycket viktig fråga. BIM och digitalisering har en enorm potential men det finns många utmaningar för att vi ska kunna växla ut den.

  Hållbarhet viktigast

  Vad gäller forskning anser Peje att olika aspekter på hållbarhet utifrån ett ledarskapsperspektiv är ett viktigt – om inte det viktigaste – området.

  – Det kan kännas lite uttjatat, men i grunden handlar det om hur vi ska kunna rymmas och klara oss här på jorden. Vi måste se till helheten och sedan föra in det i vår vardag – både i vår yrkesroll och som privatpersoner. För oss som arbetar med samhällsbyggnad rör det sig om sådant som hur vi implementerar nya miljöstandarder, hur vi minskar miljöpåverkan vid nybyggnation, hur vi kan förbättra befintliga bestånd så att det blir mindre resurskrävande och samtidigt skapar socialt fungerande miljöer.

  CMB hemsida

 • 30 november, 2017 Kv Diana, VINST!

  Efter två deltävlingar vann KUB och Skeppsviken AB markanvisningen för kvarteret Diana i Skövde.

  Förslaget tar sin utgångspunkt i att förlänga rutnätsstaden och att stärka stadsrummet utefter Staketgatan. Kvarteret sluts i hörnet mot Lögegatan för att ge ett tydligt hörn i stadsrummet och för att stänga ute bullret och skapa en skyddad innergård. Mot Garpaparken luckras strukturen upp och möter parkrummet på ett friare sätt. Tre punkthusvolymer skapar rumsligheter och förstärker stråken i parkrummet. Mot Lögegatan utbildas ett västervänt ”soltorg”.

  En av förslagets huvudidéer är att parkrummet visuellt fortsätter in i den nya bebyggelsen och avslutas i gårdsmiljön ovanpå parkeringsanläggningen. Punkthusen skall upplevas som inplacerade i den grönskande parken.

  Skalan i förslaget varierar mellan 4 och 6 våningar. Mot Staketgatan artikuleras takvåningen för att volymen inte skall kännas för hög. Mot gården hålls takfoten låg för att släppa in så mycket sol som möjligt.

  Butiker förstärker områdets stadskaraktär och bidrar till att skapa en trygg och attraktiv stadsdel. Bottenvåningarna utförs med avvikande gestaltning och med en hög bearbetningsgrad, detta för att ge en tydlig stadsmässighet åt de nya byggnaderna. Bostadsentréerna är genomgående med entrémöjlighet från gata, gård och parkeringshus.

  se fler bilder här

 • 15 november, 2017 KUB HUVUDPARTNER I CENTRUM FÖR BOENDETS ARKITEKTUR

  KUB arkitekter är huvudpartner i Centrum för boendets arkitektur på Chalmers tekniska högskola.

  Med centrum för boendets arkitektur, CBA, bygger vi en nationell plattform för kunskapsförmedling, diskussion, utvecklingsarbete och forskning kring boende och bostad. En plattform för ökad samverkan mellan näringsliv och akademi med gemensamma forskningsansökningar och FoU-projekt för bostadsutvärderingar och bostadsutveckling och utveckling av ny kunskap inom teknik, ekonomi och sociala frågeställningar.

  CBA NYHETER