Fyrväpplingen, Kyrkbyn

På hösten 2013 fick KUB arkitekter uppdraget att rita hyresrätter för Familjebostäder vid Kyrkbyn på Hisingen. Beställarens förutsättningar var tydliga: Bidra till att lösa bostadsbristen, husen skall vara miljömässigt hållbara, de skall vara prismässigt överkomliga.

Fyrväpplingen består av två långsträckta lamellhus, sammankopplade med loftgångar. Husen betjänas av en gemensam hiss men kommunikationen till varje lägenhet sker via trappor längs entréfasaden. Detta minskar gångtrafiken närmast fasaden och skapar en miljö som kan beskrivas som radhus ställda på varandra. Husen är byggda av prefabricerad betong, profilerad i ett rutmönster, målad ruta för ruta. Kulörerna är lånade från omkringliggande bebyggelse som knyter huset till platsen och rutnätet tar ner skalan. Bostäderna är enkelt och rationellt planerade med öppenhet och ljus som ledord. Lägenheterna är genomgående med en genomsikt direkt från entrén till balkongdörren.

Byggnaderna är utformade för att bidra till ett hållbart samhälle med högt ställda energikrav. Husen är Svanen-märkta, med bara ekologiskt godkända material enligt Sunda hus.

KUB har medverkat i projektet från program till relationshandlingar. I februari 2015 var hyresgästerna inflyttade.

Fakta

Dela