Mariedahl

BRF Mariedahl är det andra bostadsprojektet för HSB som vi utvecklat på Kvarnbyterrassen i Mölndal. Den starkt kuperade tomten och en färdig detaljplan har gett oss projektförutsättningarna. Tomten är en del av en tidigare industrifastighet i det historiska Mölndal nära Kvarnbyn och den brusande forsen. Området gränsar i norr till järnvägen Göteborg – Borås. Förutom bostäderna består projektet även av en parkeringsanläggning med källargarage, carport och markparkering som betjänar fler bostäder i området.

BRF Mariedahl består av 4 trapphusenheter med 5 lägenheter per plan. Den starkt kuperade terrängen gör att husen varierar i höjd mellan 3 och 7 plan. Husen har ett karakteristiskt utseende med sammansatta gavelmotiv som ger en tydlig taksiluett. Vi har velat utforma bostäder där man upplever rymd. Takhöjden är 2,6 meter, kök och vardagsrum samverkar, men med tydliga zoner för funktionerna. De översta bostäderna är taklägenheter med terrasser.

Utöver sin bostad har man tillgång till gemensamhetslokal, övernattningslägenhet och tvättstuga. Tvättstugan har utformats som en ”tvättstudio” som skall främja umgänge och gemenskap i bostadsrättsföreningen. Här finns uteplats, TV, arbetsplats träningsutrustning och plats för återvinning där de boende kan skänka överblivna saker till sina grannar.

Fasaderna är av tegel med inslag av dekormurning. Teglet följer även med in i entréerna. Taken är blagda med obehandlad aluminiumplåt. I balkongräckena finns integrerade odlingslådor.

Fakta

Dela